Настройте се

Добрата психическа нагласа е важна за всяко начинание и правенето на уебсайт не е изключение. За да имате успешен уебсайт е важно да се настроите правилно за процеса на изграждане и поддържане, така че вдишайте дълбоко и:

  • Погледнете на вашия уебсайт не като на брошура, с която казвате на хората с какво се занимавате, а като на изключително мощен маркетингов инструмент, с който изграждате, поддържате, общувате и опознавате вашата общност от клиенти и последователи.
  • Добрият уебсайт е процес, а не продукт. Добрият уебсайт няма край, той е нещо, което трябва да обгрижвате редовно и с лично отношение. Потребителите ви са хора и искат да усетят хората от другата страна.
  • Добрият уебсайт е резултат от екипна работа. В случай, че сте в ситуация “И сам воинът е воин” и не разполагате с екип, обсъждайте го с приятели. С колкото повече хора го дискутирате, толкова по-добре.
  • Емпатизирайте. Съпреживяването заедно с потребителите ви е, може би, най-трудната част и със сигурност най-важната. Непрекъснато си задавайте въпроса “Какво биха искали/направили потребителите на тази страница”.
  • Слушайте. В процеса на изграждане и поддържане на вашия уебсайт вие ще се срещате или ще говорите по телефона с хора с отношение към вашите продукти или услуги — слушайте ги внимателно — те са най- добрата обратна връзка. Най-добрият начин да слушате, за да разберете, а не за да отговорите, е да задавате въпроси.
  • Възложете на подходящия човек. Един човек не може да се занимава с всичко, колкото и да ни се иска, затова ако се налага друг да се занимава с вашия уебсайт, изберете подходящия човек — този на когото му “пука”, този, който ще вложи лично отношение и старание.
  • Не се плашете от “белия лист”. Да, добрият уебсайт започва на бял лист. Случвало се е клиенти да споделят, че не се чувстват креативни. Всеки може да бъде креативен — просто трябва да се отпусне и по време на обсъжданията да не се самоограничава.
  • Отделете време в седмичния си график — така уебсайтът ви винаги ще е в добра кондиция.

В различните етапи вероятно ще работите по различен начин — online или offline — при всички положения ще е хубаво да разполагате с листове, молив, гума и добро кафе. Ще се изненадате колко продуктивни може да сте в подходящото кафене или на пейка в парка. Ако “зациклите” можете да използвате oblique strategies.