За уебсайтовете и хората от двете им страни

Първоначалната идея беше тази секция в уебсайта да е озаглавена “Писма до клиенти” и в нея да пиша по теми свързани с някои аспекти на правенето на уебсайтове, в които собствениците им допускат известни грешки. Веднъж обсъждайки едно такова писмо до клиент с нашия графичен дизайнер Тодор, неговото мнение беше, че “това е идеален предговор за книгата, която трябва да напишеш”.

Пред вас е книгата. Книга, която ще е непрекъснато в развитие, защото технологиите се развиват и хората се променят. Книга, в която, въпреки, че първата дума в заглавието е “уебсайтове”, по-често ще говорим за хората. Книга, която се надявам да е полезна. Хм, книга, която може би дори не е книга ...

Съдържание

За кого е пътеводителят?

За всеки, който иска да направи добър уебсайт за нещото, било то продукт или услуга, с което “ляга и става”. За всеки, който гледа на уебсайтовете, като на мощен инструмент за изграждане на лоялна общност от фенове/последователи/клиенти. За всеки, който разбира, че добрият уебсайт е пресечна точка на много и различни дейности и е склонен да им отдели нужното внимание. 

Защо аз?

Хората, които пишат пътеводители, обикновено са изминавали пътищата, които описват. Така е и при мен — искам да споделя полезен, надявам се, опит за пътищата, пътечките, местата и задръстванията през които съм минавал реализирайки уебсайтове през последните повече от 20 години.

Формата

Формата е пътеводител, защото мисля, че добрият уебсайт се нуждае от по-структуриран подход за да бъде осъществен. Стартирането и последващото поддържане на един уебсайт в добра кондиция е път, който е добре да бъде изминат в определена последователност. Добрата новина е, че при правилната нагласа това пътуване може да бъде приятно и много полезно.

Последователно или на подскоци?

Посоката е ясна и основната идея на пътеводителя е да се чете последователно, но в зависимост от вашите знания и опит можете да “скачате” директно в темите които ви интересуват. Повечето хора обичаме да пътуваме заради местата, които виждаме, нещата, които научаваме за тях, а и защото пътуванията ни изваждат от рутината, от ежедневието. Същото е и с правенето на уебсайт — може да е много приятно и полезно — трябват ни законни стимуланти — кафе/чай, бележник, моливи и съмишленици 

Уточнение

Съосновател съм на “Блуборд ООД” и участник в създаването на системата за управление на съдържание, която нашите клиенти ползват повече от 15 години. Тази система е ориентирана, да улесни създаването и поддържането на уебсайт с фокус върху съдържанието и да позволи свободен избор на уебдизайн, адекватен на въведената информация. Нищо в следващите глави на пътеводителя не изисква използването ѝ.

Съдържание