Какво е добър уебсайт?

Независимо дали ще пишете книга, ще правите научно изследване или ще преследвате спортен резултат, психическата подготовка е от особена важност. Създаването и поддържането на уебсайт не е изключение, затова ви препоръчвам да започнете от “Настройте се” и “Правенето на уебсайтове е полезно за вашето здраве”.

За да се разбираме добре, трябва да общуваме на един език, както аз с вас, така и вие с вашата аудитория. Затова за да сме сигурни, че говорим за едно и също нещо, важно е да определим що е то добър уебсайт.

Какво целим?

Добрият уебсайт е този, който доставя максимално добро потребителско изживяване (user experience aka UX). Точка.

Да, вярно, доста кратко определение, а потребителско изживяване изглежда доста общо и вероятно някой ще попита: Ами бизнес целите ни, търсачките, SEO(search engine optimization)? Именно — доставяйки добро потребителско изживяване на хора с интереси в областта на предлаганите от вас продукти и услуги вие постигате бизнес целите си. Нещо повече — изграждате две изключително важни неща: разпознаваем бранд и общност от лоялни клиенти и последователи. В крайна сметка всичко в Мрежата е за хората и търсачките оценяват по-добре сайтовете, които са положили специални усилия за удобството на потребителите си.

Доброто потребителско изживяване съдържа много и различни компоненти, които ще разгледаме по нататък и които ще се постараем да осигурим за вашата аудитория.