„Защо“-то на туризма в България

Саймън Синек – TED лектор и leadership експерт твърди, че в основата на успешните бизнеси стои въпросът „Защо?“ (видео с над 50 милиона гледания) или по-точно отговорът на този въпрос. Изненадващо, но за успешните компании отговорът на въпроса „Защо го правим?“ не е „За да спечелим пари“. Парите са следствие. Когато отговорът представлява кауза, в която всички участници вярват истински, добрите резултати идват естествено.

Почти всеки министър на туризма се опитва да „ребрандира“ туризма в България. Обикновено тези опити започват с конкурси за лого и концепция за представянето на България като туристическа дестинация. Съществен пропуск в случая е разбирането за същността на бранда. Брандът не е това, което твърдиш за себе си, а това, което другите твърдят за теб. Изграждането на успешен бранд започва отвътре навън.

Накратко: Туризмът в България има нужда първо да погледне към себе си и да си отговори на въпроса „Защо го правим?“. Един не лош отговор би бил туристите да си кажат „Еха, страхотно преживяване!“. Важно е всички участници от собственик до хигиенист да имат обща идея.

По време на посещение на Джон Кенеди в НАСА през 1962 г., в коридорите срещнал един хигиенист. Представил се и го попитал какво прави. Отговорът бил „Помагам да изпратим човек на Луната“.

И не, няма зависимост между големината на хотела и степента на удовлетворение у посетителите му.