Отворени данни, няколко човека, на които им пука и няколко десетки хиляди, на които изобщо не им дреме

Четвъртък, леко закъснял пристигам на работна среща в офиса на Институт за развитие на публичната среда (ИРПС). Изобщо не им е до мен - часове преди това са публикувани отворените данни на ГРАО за промените в регистрациите по настоящ и постоянен адрес и всички в офиса са "скочили" върху тях с искрен ентусиазъм и блясък в очите. За тях тези данни не са просто случайно откритие на сайта на правителството, това са данни, за чието публикуване се борят отдавна. Защото им пука за това демокрацията ни да е малко повече демокрация.

Изводът от блиц изследването на ИРПС: няколко десетки хиляди човека абсолютно безхаберно "сменят" местожителството си за да повлияят на местните избори в по-малките населени места. Фрапиращо е, че на някои места "заселниците" са повече от местните жители.

Защо е този напън за малките населени места? Защото е голяма работа да си кмет на малко населено място - въпреки че е 2015-та година, кметът на такива места обикновено не е кмет- той е феодал.

На пръв поглед съотношението такива-на-които-им-пука към не-ми-дреме-за-кого-ще-гласувам не е радващо, но тази история дава повод за оптимизъм - отворените данни комбинирани с малко човешки ентусиазъм и постоянство правят процесите в обществото ни по-ясни и, надявам се, последващите решения по-рационални и адекватни.

  • Начало
    • Просто така
      • Отворени данни, няколко човека, на които им пука и няколко десетки хиляди, на които изобщо не им дреме