Да рекламираш безсилието си

Реклама срещу контрабандата

Рекламна кампания на Булгартабак, Агенция Митници и Министерство на финансите срещу контрабандата (уж изобщо)

Рекламната кампания на Булгартабак, Агенция Митници и Министерство на финансите срещу контрабандата е реклама на безсилие.

Безсилие, защото контрабандната стока успява да стигне до дистрибуция, а органите отговорни това да не се случва, всъщност разчитат на гражданите да не я купуват. Нелепо е.

Любопитно ми е през колко човека е минала тази рекламна кампания и как никой не прочете в нея посланието: "Пичове, ние сме безсилни, не можем да се справим, ама вижте ако може вие нещо да направите". 

За капак въпросната кампания показва и непознаване на целевата аудитория.  Контрабандна стока обикновено се купува по две причини - ниска цена или фалшив бандерол. За онези, за които ниската цена е важна и в контекста на зависимост, да, тютюнопушенето е зависимост, аргументите на кампанията са без стойност. За останалите, които купуват на редовна цена, но с фалшив бандерол посланието е нещо от сорта на: "Моля, преминете курс по различаване на бандероли-менте".

Въобще не искам да обсъждам странната симбиоза между държавни институции и частна компания със спорна репутация - в момента, в който става ясно, че един от организаторите на кампанията е Булгартабак, това спира да е кампания против контрабандата изобщо и става кампания само срещу контрабандата на цигари.