Нямаме доктрини, доктрини нямаме

Отдавна си мисля, че липсата на основни доктрини е сериозен проблем за обществото ни. Откровено тъпият ход на управляващите да върнат в дневния ред "дебата" около тютюнопушенето на обществени места, само показва каква остра нужда имаме от доктрини "Здраве", "Образование" и "Отбрана".

Доктрината е дългосрочен, ама много дългосрочен, план за развитие в дадена област. Съвременната дума е "пътна карта", но за човек пораснал във време, когато Варшавският договор и НАТО си мереха на кого му е по-голям...а доктрината, думата "доктрина" ми изглежда доста по-силна и с по-задължителен характер.

Ако имахме доктрина "Образование":

  • Щяхме да сме по-умни и да не допускаме умствено НЕнадарени хора като М. Захариев да се появяват по телевизията и да сипят неимоверни глупости, започвайки изреченията си с думите "ясно е" и "трябва";
  • Щяхме да водим дебата в плоскост различна от войната пушачи-непушачи, напр. с рационални аргументи;
  • Щяхме да разбираме, че "стимулиране на малкия бизнес" не се прави с нездравословни мерки, и че малък бизнес не е само барове, кафенета и ресторанти;
  • Щяхме да разбираме, че желанието за връщане на тютюнопушенето в заведенията няма нищо общо с малкия бизнес, а с един друг значително по-голям бизнес.


Ако имахме доктрина "Здраве":

  • Изобщо нямаше да водим този дебат. Като се има предвид, че далеч не сме първата държава, която въвежда забрана за тютюнопушене на публични места, щяхме да използваме опита и данните от другите държави - в статията http://en.wikipedia.org/wiki/Smoking_ban има над 150 референции към изследвания за ефектите от забраната на тютюнопушенето.
  • Щяхме да практикуваме повече масов спорт и профилактика.


Доктрина "Отбрана"

Ами който не иска да го бият и е..т трябва да може да се защитава.