Лого или тест на Роршах

Новото туристическо лого на България (фотогалерия в Дневник) се справя доста по-добре като тест на Роршах, съдейки по коментарите в Мрежата. Лошата новина е, че народът явно е гладен защото масово видя в него "яйца на очи". Ако човек не знае, че България е в континенталната част на Европа, спокойно може да си помисли, че сме някакъв веселяшки остров из южните морета.

Класическа грешка е желанието да се разкаже цялата дейност на една организация, в случая държава, в нейния логотип. Дори в този смисъл новото лого не е съвсем успешно - никъде не се показват исторически забележителности, руини, кисело мляко и прочие.

Азбучна истина е, че дадено лого трябва да e лесно за запомняне и разпознаваемо. Именно поради тази причина, логата на успешните брандове (напр. NikeAppleSony и др.) са максимално опростени. Мисля, че дори и създателите на новото туристическо лого не могат да възпроизведат на "прима виста" този негов вариант или пък този, как тогава да ги запомнят потенциалните посетители на България.

За съжаление новото лого е далеч от концепцията на Антоан дьо Сент-Екзюпери:
"Съвършенството е достигнато не когато няма какво повече да се добави, а когато няма какво да се премахне."