Чиста ли е София?

,Столична община съвместно с НПО Линкс искат да разберат чиста ли е София. Инициативата е чудесна, но понеже моят отговор е по-дълъг реших да напиша няколко реда повече. С две думи София НЕ е чиста. Основната причина за това е, че не правим нещата "чисто". Илюстрирам твърдението си с две случки на столичния булевард "Скобелев" в рамките на един чай време.

Пристига бордови камион Лиаз Мадара в който има легнали три нови контейнера за боклук. Спира в насрещното платно. Никакви знаци, аварийни светлини и прочие. Слизат четирима господа и започват със сериозен зор да свалят тежкия контейнер от камиона. Камионът няма кран или каквото и да е друго подходящо за целта устройство. Явно ще подменят контейнер, но в стария контейнер има боклук. Единият джентълмен се метна в контейнера и с помощта на стар кашон започна да пресипва боклука в друг контейнер. Последва качване на стария контейнер в камиона, да ама гравитацията пречи - пак зор. На тръгване двама се качиха в кабината, а другите двама между каросерията и кабината(!?!?), абсолютно необезопасени.

Пет минути по-късно се появява една госпожа с избеляла сигнална жилетка, мъжки чорапи и мъжки обувки, носи метален лост и метла. С лоста и метлата започна да изважда кал от трамвайните релси и стрелката. Обаче нямаше лопата. Извадените буци кал си останаха на пътя.

Десетина дни по-рано, пак на същия булевард наблюдавах премахването на кабелите от фасадите - също похвална инициатива. Трима джентълмени със стълби и никакви обозначения и обезопасяване юнашки дърпаха кабелите. Единият имаше клещи и режеше наред. В един момент един господин, вероятно от кооперацията, извика да не режат един от кабелите защото бил под напрежение. Добре, че извика, иначе джентълменът с клещите щеше да светне и може би да се приземи от около 3-4 метра.

Не съм снимал въпросните случки, само защото смятам че не е правилно да се публикуват снимки на хора поставени в унизителна ситуация докато си изкарват хляба. Обидно е в 2011г., в Европа, хора да бъдат унижавани докато си изкарват прехраната, само защото шефа им не е помислил малко.

Гледайки как в други градове по света са организирани подобни мероприятия стигам до извода, че разликата между чисто и мърляво свършената работа не е голям бюджет, а малко мислене, но навреме.

Защото вместо четирима души с голям камион, можеше да е един човек с по-малък камион и с кран, и вместо да се налага да пресипва боклук, можеше да се движи след камиона, който извозва отпадъците от кофите.

И жената с мъжките чорапи, ако беше с нормална униформа и въоръжена с лопата щеше да събере буците кал.

И ако през зимата снега се чисти докато вали, а не после да се опесъчава, който пясък после дишаме, задръства отводнителните шахти и евентуално трябва да се чисти. В Алпите през зимата пътищата са сухи, а пък не е да не вали сняг.

И ако след като се изкопае дупка за някакъв ремонт, след приключването му да се асфалтира веднага, вместо да "отлежава" две седмици.

И понеже повечето въпроси в анкетата касаят извозването на отпадъците, на мен много ми харесва как е организирана тази дейност в Барселона. Кофите са големи и нямат колела - не може всеки да ги лашка напред-назад според това къде му е удобно да паркира. Имат педал и/или ръчка за отваряне - не се цапаш за да си изхвърлиш боклука. Извозването на боклука става с камион с един (честно!) човек, който не слиза от камиона. Понеже в продължение на няколко дни не можах да видя как го правят, реших да погледна сайта на фирмата отговорна за сметоизвозването - беше изписана на кофите. Разбиващото е, че имат камион който мие кофите на място. Камионът за вдигане на боклука изглежда идентично. После ги видях в действие - удоволствие е да ги гледаш.